Til unge med NLD

Når man er ung, kan det være ekstra svært, hvis man har NLD. Det er her, at man udvikler sin identitet og skal forholde sig til, hvad det vil sige at have NLD

Fra en ung med NLD

Som ung med NLD kan tilværelsen til tider virke uoverskuelig, og alene tanken om at stå op af sengen kan være svær. Og da jeg selv var omkring de 12-14 år, var det ikke meget anderledes, end det er for mig nu, hvor jeg er 21. Der vil altid være dage, hvor dagen forude virker både tung og uoverskuelig. Men sådan har alle det – hvis man har NLD, fylder følelserne bare lidt mere.

Uoverskuelighed er et ord, der ganske godt beskriver min pubertet. Og uoverskuelighed er samtidig også i denne sammenhæng et positivt ladet ord, for uoverskuelighed er noget man kan “deale” med. Et godt eksempel er noget så irriterende pædagogisk – men super effektivt – som skemaer. De skaber overskuelighed, og det letter ens hjerne når man kan se, sort på hvidt, hvad næste dags program er. Så behøver man ikke at holde så meget i hovedet.

Jeg kan se tydelige forskelle, for da jeg var yngre, havde vi ikke skemaer over dagligdagen, men det er der kommet i mit hjem nu. Og både min mindste søster og min far, der begge har NLD, har også stor gavn af disse skemaer, der indeholder alt fra mødetider til aftensmåltider, tjeklister m.m..

Udover skemaer ville jeg selv ønske at jeg som 12-14 årig havde været bedre forberedt på hvad de kommende år ville bringe af følelsesmæssige rutscheture, for puberteten kan være en hård tid. Der er så mange nye input man skal forholde sig til, og der er så mange punkter, hvor man skal til at blive mere selvstændig. Skolen kan gradvist kræve en større indsats, og ens omgivelser vil samtidig kræve, at man opfører sig mere og mere voksent, og alt dette krydser ind over, at man i denne periode også bliver opmærksom på det andet køn – og så er der gang i både stress- og kønshormoner på samme tid.

Jeg vil mene, at på dette tidspunkt (14-19 år), er uoverskueligheden er størst. Det var også her, at jeg selv havde behov for den største mængde støtte, fra både venner, familie og støttepersoner omkring mig. Jeg oplevede et behov for at få forklaret mine muligheder, og konsekvenserne af de valg, jeg tog. At tænke så langt som til konsekvenserne af mine handlinger, var ikke noget jeg helt havde plads til i hovedet endnu :-)

Så hvis jeg kun havde ét råd jeg måtte give til en ung hr. Prætorius – hvis jeg kunne rejse tilbage i tiden – og enhver der skulle minde om mig – så ville det være:

Husk at gøre dig selv glad. Hvis du ikke er glad, kan ingen omkring dig være glade. Det er ok at tage imod støtte og hjælp – hvis det gør dig glad. Forældre er simpelthen pjattede med glade børn – så man kan komme rigtigt langt ved at passe på sig selv – at være sig selv – og ikke stresse.

Måske bliver det ikke nogen let ungdom. Men det bliver helt sikkert en anderledes ungdom. Og som Thyra Frank siger: Vi er alle sammen født originaler – vi behøver ikke at blive kopier allesammen.

Bedste hilsner, Kasper

 • Siden er under opbygning

  Vi vil gerne være en rigtig god kilde til viden og gode råd for unge med NLD. Men vi mangler input fra dig, der selv har NLD. Temaerne er mange:
  - Kærester
  - Fritid
  - Uddannelse
  - Hvad sker der, når du bliver 18?
  - Depression, stress og angst

  ...og meget andet.

  Derfor vil vi gerne have dine bidrag, dine erfaringer og dine historier. Hvad skal andre unge med NLD absolut vide?
  Skriv til os på formand@nld-gruppen.dk
  Vi har brug for at høre fra dig